Agneta Bodin

Lång väntan på uppehållstillstånd förkortas

I 1,5 år har Gävlebon Agenta Bodin tvingats vänta på att återförenas med sin peruanske man, på grund av dagens invandringslagar. Men nu ska en ny lag göra det enklare för medborgare utanför EU som gifter sig med svenskar att bosätta sig i Sverige.

Via telefon och internet försöker Agneta Bodin dagligen hålla kontakt med sin man i Peru. Hon träffade honom för snart två år sedan när hon var på semester i landet och besökte en väninna. Efter en kort romans beslutade paret för att gifta sig och blev makar i juli 2004.

Men att det nygifta paret skulle kunna starta sitt äktenskap genom att leva tillsammans här i Sverige var det inte tal om.

Enligt nuvarande lagstiftning ska ett äktenskap granskas och en så kallad seriositetsprövning göras innan den utländska sambon eller maken kan få uppehållstillstånd i Sverige, och under tiden utredningen pågår får den utländska personen inte vistas här i landet.

Men det ska det nu bli ändring på, för i onsdags beslutade Riksdagen att ändra lagen och ta bort seriositetsprövningen. Det innebär att de som gifter sig ska få uppehållstillstånd om det inte finns misstankar om skenäktenskap eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".