Här tjänar kvinnorna mer

Manliga AT-läkare har i allmänhet högre löner än sina kvinnliga kollegor. Det visar en färsk undersökning från Sveriges yngre läkares förening. Men landstinget Gävleborg är ett av de få undantagen. Här tjänar de kvinnliga AT-läkarna i genomsnitt drygt 200 kronor mer i månaden än de manliga.

I bara tre landsting i landet tjänar de kvinnliga läkarna märkbart mer än männen under den allmänstjänstgöring, AT, som läkare gör efter examen för att få sin läkarlegitimation. Landstinget Gävleborg är ett av dem. Och den genomsnittliga löneskillnaden på drygt 200 kronor mellan kvinnor och män kan ha att göra med att på Gävle sjukhus, där majoriteten av länets AT-läkare finns, förhandlas lönen fram kollektivt, säger Linda Willén. Sen får man ett tillägg på 100 kronor per månad som man vikarierat som läkare, före sin AT-tjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".