Apatiska barns tillfrisknande tar tid

Från flera håll rapporteras att många barn med uppgivenhetssyndrom - så kallade apatiska barn - har tillfrisknat efter att de fått besked om uppehållstillstånd. I Gävleborg fanns ett 10-tal apatiska barn när den tillfälliga asyllagen infördes - men trots att flertalet av dem har fått uppehållstillstånd så har FÅ tillfrisknat.

Cherstin Hansson, verksamhetschef vid Gävle Flyktingtraumacenter, säger att barn som har varit sjuka i vissa fall i fler år, också behöver fler år på sig att tillfriskna. Att få uppehållstillstånd kan vara en bidragande orsak till att barnen mår bättre, och det i sin tur kan leda till en större tillit till det nya landet.

Tryggve Emstedt i Gävle har varit advokat för ett halvt dussin apatiska barn i länet. Sedan regeringsbeslutet som kom i somras om att apatiska barn i Sverige ska få stanna har de flesta av hans klienter fått uppehållstillstånd. Men det har tagit lång tid för familjerna att få stanna. Många av dem har fått det nyligen, men en av familjerna fick upphållstillstånd i somras och där säger Tryggve Emstedt att de apatiska barnet börjar bli bättre:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".