Merit att vara kille i rikspolitiken

De unga tjejerna från Gävleborgs län som kandiderar till riksdagen är få och har en undanskymd plats. Alla sju partier har lagt unga killar högre upp på riksdagslistorna än tjejerna.
Bara 14 av de 160 Gävleborgskandidaterna är 30 år eller yngre - av dem är bara 4 tjejer. Om valresultatet i höst blir ungefär som det förra valet kommer inte en enda riksdagsledamot från Gävleborgs län att vara under 30 år. Centerns distriktsordförande Anders W Jonsson säger till Radio Gävleborg att det är en överlevnadsfråga för partierna att även lyfta fram unga kandidater och att centern trots allt har två ungdomar bland de tio främsta på riksdagslistan. Moderaternas distriktsordförande Patrik Norinder tycker att det är viktigast att det är kompetenta personer som står på listorna, men han säger samtidigt att det inte är speciellt svårt att vara ung kvinna i politiken. Han är dessutom stark motståndare till att kvotera in ungdomar och kvinnor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".