Få rättspsykdömda återfaller i brott

Avdelning 26 på Gävle sjukhus är så bra att den drar till sig blickar från hela landet. Här jobbar man med att slussa ut patienter från Gästrikland som dömts enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, i samhället - och det är anmärkningsvärt få av avdelningens utslussade patienter som återfaller i brott.

Bara en av de nitton patienter som hittills har slussats ut från avdelning 26 på Gävle sjukhus har blivit dömd till rättspsykiatrisk vård igen. Det är ett mycket bra resultat som ska jämföras med ett nationellt snitt på ungefär femtio procent av de LRV-dömda som återfaller i brott efter utskrivningen. Avdelningen i Gävle, som har funnits i fem år, är en ren utslussningsenhet och hit kommer patienterna från regionsenheterna i Säter eller i Sundsvall, när de bedöms redo, berättar Benjamin Wasniowski som är sjuksköterska på avdelningen. Och just det att ett vårdteam lär känna patienten och förbereder utslussningen i samhället redan från början, är en del i det arbetssätt som visat sig så lyckat och som därför har väckt intresse i hela landet, säger enhetschef Jörgen Tranevik. Och det är ett stimulerande sätt att jobba säger sjuksköterskan Benjamin Wasniowski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".