Ockelbo klättrar på kommunrankning

Ockelbo blir allt populärare bland sina företagare. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv där Sveriges kommuner rankas utefter hur företagarvänliga de är. Kommunen tar ett jättekliv uppåt på listan, från 127:e till 67:e plats.

Varje år gör Svenskt Näringsliv en rankning av Sveriges 290 kommuner med avseende på hur företagsvänliga de är. Rankningen bygger till den största delen på en enkät som skickas ut till företagarna själva, med frågor om till exempel vad de tycker om kommunens attityd och service gentemot företagen. En del fakta om kommunen - till exempel bildningsnivå hos invånarna och hur stort nyföretagande den har, ligger också till grund för rankningen.

Det viktigaste orsaken till att Ockelbo klättrar på listan har varit det goda samarbetet mellan kommunen och företagen, tror Ockelbos kommunchef Maja Olsson. Förutom Ockelbo klättrar också Ovanåker och Bollnäs uppåt på listan. Men i övrigt har länets kommuner blivit mindre företagarvänliga sen förra året om man ser till listplaceringarna. Sandviken och Nordanstig tappar mest, 54 respektive 38 placeringar. Men den allra minst företagarvänliga kommunen i länet, är enligt Svenskt Näringslivs rankning, Hofors som ligger på plats 274 av 290.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista