Kopplerihärva i Bollnäs utredd

För två år sedan avslöjades en omfattande kopplerihärva i Bollnäs. Sju unga flickor hade under flera år utsatts för sexuella övergrepp och sexuell exploatering av äldre män, samtidigt som de stod under socialtjänstens vård. För att försöka förstå hur det här kunde hända beslutade socialnämnden att tillsätta en utredning för att dra lärdom av det som har hänt - en utredning som nu är klar.

Utredningen har gjorts av fyra oberoende personer och den bygger på tre typer av material: Intervjuer med företrädare från berörda myndigheter, intervjuer med flickorna och en genomgång av flickornas sociala akter.

Utredarna tycker att socialtjänsten gjort det som lagen kräver men att det har saknats ett barnperspektiv i utredningarna. Insatser som gjorts i familjerna har varit riktade mot föräldrarna och inte barnen. Inte förrän flickorna själva visat ett destruktivt betende med alkohol och drogmissbruk har flickorna hamnat i centrum. Men utredningarna av flickorna har inte varit fullständiga och dom har placerats på fel slags institution som inte haft lagliga möjligheter att låsa in dem. Flickorna har då kunnat fortsätta att missbruka och sälja sig sexuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista