Gefle först med att besegra Elfsborg

Det blev Gefle IF som spräckte Elfsborgs förlustnolla.
Detta med tio man i hela andra halvlek.

Målvakten Mattias Hugosson och målskytten Yannick Bapupa var de stora matchvinnarna. I första halvlekens absoluta slutskede hände det saker på Borås arena. Mathias Svensson hittade Daniel Alexandersson med en fin passning. Helt ren drogs Alexandersson ner av Gefleförsvararen Thomas Hedlund. Rött kort till Hedlund och straff för Elfsborg. Anders Svensson klev fram för att ge sitt lag ett drömläge inför fortsättningen. Men det tillät inte Mattias Hugosson. Han inte bara räddade straffen, han limmade den också.
-En skön räddning. I ett så viktigt läge i matchen, säger Hugosson.
Därför blev det inte fördel Elfsborg. I stället växte självförtroendet i Gefle.
-Lite så var det. Att spela mot tio man är inte riktigt enkelt och vi stod upp allihop.
Sju minuter in i andra halvlek klev näste hjälte fram. Efter en frispark av Gefle hamnade Johan Wilands utboxning framför fötterna på Yannick Bapupa. Han drog till direkt, otagbart invid den ena stolpen. Efter det spelade Gefle enbart på resultatet. Höll ihop laget föredömligt och gav inte Elfsborg mycket utrymme.
-Det blev inte den anstormning vi förväntat oss. För min del blev det mest inlägg att ta hand om, säger Mattias Hugosson.
I inledningen visade Elfsborg toppkvalitéer. Rullade bollen i bra fart och hade några farliga inspel. Men efter tio minuter började Gefle komma in i matchen. Efter en bra period av bortalaget började Elfsborg hitta sitt spel igen.
Men efter straffräddningen och utvisningen gick det tungt. Publiken visade tydligt sitt missnöje över att det hände för lite.
-Stundtals i första halvlek gjorde vi rätt saker. Men efter deras mål blev det till att jaga kvittering. Vi klarade inte av att hantera situationen. Vi har oss själva att skylla och är mycket besvikna, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.
Desto gladare var hans kollega i Gefle, Per Olsson efter att ha blivit först med att slå Elfsborg i år.
-Vi släppte inte till många chanser. Och Mattias Hugossons självförtroende var på topp.
Olsson kunde också glädjas åt att försvaret funkade så bra trots att två mittfältare spelade i backlinjen.
Före matchen fick Andreas Revahl allergibesvär och tvingades avstå från spel. När så Thomas Hedlund åkte på sin frilägesutvisning var det riktigt ont om försvarare.
Men Gefle fixade ändå att hålla nollan och blev det första laget som gjort det mot Elfsborg i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".