Positiva tongångar efter hovrätten

Idag har det varit hovrättsförhandlingar i Sundvall gällande yrkesfiskaren Lars Berglunds överklagan efter att ha ha blivit dömd i tingsrätten för brott mot fiskelagen. Advokaten Tomas Öberg var mycket lättad efter förhandlingarna.

Det är mycket som står på spel för yrkesfiskaren Lars Berglund i Bönan utanför Gävle som blev dömd för att inte har betalat skrotavgifter för en okänd trålare när han själv köpte en ny - sådana är reglerna för att inte fiskeflottan ska växa i Sverige. Döms han får han näringsförbud och kan aldrig mer yrkesfiska igen. Han får även tillsammans med sina systersöner - som också dömdes i tigsrätten - betala 150 000 kronor i böter.

Rättegången är unik i sitt slag för blir han friad så kommer hela fiskeriverkets regelsystem att ifrågasättas totalt. Dom blir den 2 juni och det blir nu många oroliga dagar för yrkesfiskare Lars Berglund i Bönan fram till dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".