Gävle mest homovänligast i länet

Gävle kommun är den mest homo- bi- och transvänliga kommunen i Gävleborgs län och hamnar på en 13:e plats bland Sveriges alla kommuner. Men trots en 13:e plats så får inte Gävle kommun betyget godkänt av RFSL.

Idag presenterar RFSL, riksförbundet för sexuellt likaberättigande, en rapport där de kartlagt hbt-personers, alltså situation i landets kommuner. Gävle hamnar på en 13:e plats av landets 290 kommuner och är därmed bäst i länet. Ljusdal är sämst och hamnar på 237 plats i landet.
Men trots en 13:e plats får inte Gävle kommun godkänt. Det är bara 9 av landets kommuner som får det och i Gävle är det är främst skolan som är minst hbt-vänlig. Det beror bland annat på brister i skolplanen säger Johanna Eskman på RFSL Gävleborg till Radio Gävleborg och i en åtgärdsplan vill nu RFSL bland annat att anställda inom kommunen ska utbildas i hbt-frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".