Utpressning i samband med stölder från kyrkor

På onsdag börjar rättegången vid Sundsvalls tingsrätt mot den 54-årige spanjor, som står åtalad för stölderna av kyrkoföremål i bland annat Hälsingland. Och stölderna kan ha ingått i en större utpressningsplan. Under signaturen Jessica har någon via brev hotat att bränna klenoderna.

Flera föremål har under en lång period försvunnit från kyrkor runt om i södra och mellersta norrland. En del av de stulna klenoderna hittades i en från Sverige utvisad mans lägenhet på Teneriffa.

Åklagare Katarina Eriksson misstänker att det är samma man som ligger bakom breven med signaturen Jessica. I breven har Jessica hotat att bränna klenoderna och även vissa kyrkor.

Bakgrunden kan vara att den 54-årige spanjoren har förklarat krig mot Sverige om han inte får träffa sin son, eftersom han är utvisad från landet sedan tidigare stölder.

Det ska även ha förekommit satanistiska hotelser, där någon skrivit in djävulstecken på en av kyrktoaletterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".