Dåligt betyg för skolmat och skolmatsal

Skolmaten räcker inte till alla och skolmatsalarna är stökiga, ofräscha och dåligt städade. Det visar en undersökning som Skolmatens Vänner har gjort. 11 000 elever har svarat på enkäten. Vi frågade Erika Olsson och Sandra Abrahamsson som går första året på omvårdnadsprogrammet på Torsbergsskolan i Bollnäs om vad de tycker om skolmatsalen.

Skolmatens Vänner är ett samarbete mellan LRF och de bondeägda livsmedelsföretagen. Skolmatens Vänner har under lång tid arbetat för att höja kvaliten på skolmåltiderna. För första gången har de riktat sig till högstadie- och gymnasie-elever för att ta reda på hur de upplever miljön i skolornas matsalar.

11 000 elever har svarat på enkäten, och mer än hälften säger att det inte alltid finns tillräckligt med mat. Sex av tio stressar i sig maten och knappt hälften säger att de kan prata med varandra utan att skrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista