Stor internetbedrägerirättegång inledd

På torsdagen inleddes i Gävle tingsrätt en rättegång där 5 unga män från Gävle, Sandviken och Skutskär, står åtalade för internetbedrägerier på cirka en miljon kronor.

I centrum står en 25-årig man från Skutskär som har varit hjärnan bakom bedrägerierna. Mannen har på en chat-sida utgett sig för att vara en kvinna som mot betalning ska visa en egen sexshow över nätet. 25-åringen har begärt cirka 200 kronor för showen, men rensade kundernas konton efter att ha lurat ut deras bankkoder. 
Närmare 25 personer som blivit lurade har begärt skadestånd. 25-åringen har troligtvis varit i kontakt med flera tusen personer över nätet under en fyramånaders period tid. Mannen erkänner sitt handlande men bara rörande 139 000 kronor. De övriga åtalade - den yngsta 18 år erkänner i huvudsak gärningarna. Rättegången beräknas pågå i 5 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista