Människan och schimpansen levde tillsammans

Människan och schimpansen kan vara mer lika än man tidigare trott. Det tyder ny amerikansk forskning på. Och schimpansen Santino i Furuvik kan ha bidragit till de nya forskningsresultaten, säger skötaren Ing-Marie Persson.

Schimpanserna i Furuviksparken fick vara inne idag - de blir nämligen förkylda precis som vi. Och ny forskning visar nu alltså att arterna människa och schimpans är mer lika och skildes åt senare än man tidigare trott.
För den i sammanhanget korta tiden fem till sex miljoner år sedan beräknar forskarna att vi fortfarande var samma art - till skillnad mot mellan sju och tolv miljoner år sedan som äldre forskning tydde på.
De första människorna ska också ha samexisterat och bytt gener med varann i början. Men skötaren Ing-Marie Persson på Furuviksparken blev inte överraskad av de nya rönen.
- Nej, jag har alltid sagt att vi är så lika att det måste vara så. Framförallt för att schimpanserna visar varann så stark kärlek inom familjen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista