Förskolebullret i Sandviken ett arbetsmiljöproblem

Buller och höga ljud upplevs som ett stort problem av de anställda inom förskolan i Sandviken. En tredjedel av förskolepersonalen har också en hörselnedsättning som inte kan förklaras av ålder. Det visar en kartläggning av ljudnivåerna som kommunen nu låtit göra.

Företagshälsovården har på uppdrag av Sandvikens kommun kartlagt ljudnivån i kommunens förskolor. Personalen har också fått svara på frågor om sin upplevelse av buller och deras hörsel har testats.
Så mycket som en tredjedel av förskolepersonalen visade sig ha hörselnedsättning, som inte berodde på ålder. Men resultatet är svårtolkat eftersom referensgruppen visade samma resultat.
Tydligare är att nio av tio upplevde bullret som besvärande eller mycket mycket besvärande.
-Det är svårt att undvika buller med många barn på liten yta, säger förskoleläraren Lisbeth Källgren vid Smassens förskola i en kommentar.
Större plats och mindre barngrupper tror hon är lösningen på bullerproblemen. Smassens förskola fick ta över skolans stora lokaler förra året, och med större yta och flera separata rum för till exempel dans, lek, vila och måltider är skillnaden i ljudnivå markant, säger Lisbeth Källgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista