Ris och ros till nya regler i Ljusdal

Som enda kommun i länet har Ljusdal infört nya regler när personer ska anställas vid Omsorgs- och socialförvaltningen. Alla måste lämna ett utdrag från belastnings- och misstankeregistret. De nya reglerna har mött kritik, men från andra kommuner är man positiv.

För närvarande är det endast Ljusdals kommun som infört en obligatorisk kontroll hos belastnings och misstankeregistret vid nyanställningar på Omsorgs- och socialförvaltningen. Idag sker den här typen av kontroll endast inom skola och barnomsorg för skydda barnen mot pedofiler. Gävle kommun kontrollerar även kontaktpersoner och kontaktfamiljer inom omvårdnad. De nya reglerna i Ljusdal har tagits i samråd med facken, men har ändå mött kritik bland annat från miljöpartisten Lazlo Gönczi. Han är orolig för att de som har sonat sitt brott och rehabilterats inte kommer att få någon ny chans i samhället. Men de farhågorna ser inte Gun Britt Groph.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".