Skola får kritik för sjalförbud

Skolverket kritiserade på måndagen en skola i Umeå som förbjudit en elev att bära slöja. Skolan uppfyller inte skollagens krav på att vara öppen för alla elever. Men i Gävle förvånas man över att den här diskussionen om slöja överhuvudtaget förs.

- Vi har en öppen syn på sjal och religionsfrihet och det beror på att vi har många elever med invandrarbakgrund, säger Zari Mzouri, elev på Stenebergsskolan i Gävle.

- Jag blir förvånad, för mig är det obegripligt, vi har religionsfrihet i det här landet, säger läraren Jim Svedström.

Men skolledningen på Minervaskolan i Umeå förbjöd alltså en elev att bära sjal, med hänvisning till skolans ordningsregler. Det hela ledde till att flickan bytte skola. Och idag får skolan kritik av Skolverket. En skola ska stå öppen för alla barn som enligt skollagen har rätt till utbildning. Skolverket konstaterar dessutom att rätten att bära religiös klädsel är en del av religionsfriheten som vi har i Sverige.

Sedan den första april finns det också en lag som förbjuder diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och hädanefter kommer de här frågorna hamna hos Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".