Prisad bokmal i Sandviken

Åke Dansk på IF Metalls avdelning i Sandviken har belönats med Ordfronts demokratipris på 10.000 kronor för sina insatser att få män att läsa mer för sina barn. Runt 300 metallarbetande pappor i Sandviken har hittills deltagit i projektet ”Läs för mig pappa” som Åke Dansk var med och startade 1999.

Läsprojektet har genomfört i samarbete med olika fackförbund, ABF och En bok för alla. Genom föreläsningar, gratis böcker och lästräffar på biblioteket lockas läsovana pappor och barn till böckernas värd, något som blivit mycket populärt i Sandviken och som nu sprider sig över landet. Totalt beräknas runt 1200 män deltagit hittills och Åke Dansk tycker att det är en viktig demokratifråga att män ur arbetarklassen läser böcker.

- Böckerna ger ett språk, och att ha ett rikt språk har med rättvisa att göra, säger han i en kommentar.

Förutom äran belönas Åke Dansk alltså med 10 000 kronor. Men den största vinsten, som han ser det, är att projektet fått fler män att läsa och han har själv blivit en riktig bokmal på kuppen.

- Förr läste jag aldrig, idag har jag alltid en bok på gång och det känns fantastiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".