Söderhamn: kommunen och dess partier

Inget parti har egen majoritet i Söderhamns kommun. Fördelningen är följande: socialdemokraterna 17 mandat, centern 11 mandat, vänstern 10 mandat, moderaterna 4 mandat, folkpartiet 4 mandat, kristedemokraterna 3 mandat och miljöpartiet 2 mandat.

I förra valet gick skördade centern stora framgångar, medan socialdemokraterna förlorade många röster.

Kommunstyre:
Inget formellt samarbete finns, dock är den politiska enheten stor mellan partierna. Socialdemokraterna är det största partiet men har inte egen majoritet. Eftersom ingen har egen majoritet och då inget formellt samarbete sker mellan partierna måste majoritetspartiet ha stöd av något annat parti för att genomföra sin frågor. Som skrivits ovan är dock den politiska enigheten stor i kommunen och i de flesta frågor har (s) stöd från i vart fall (v) eller (c). Det är därför svårt att se något uttalat oppositionsparti. Möjligen (fp) och (m).

I våras meddelade en fraktion ur vänsterpartiet att de skulle bilda ett eget lokalt parti, för närvarande kallar de sig för Söderhamnsvänstern.

Resultat kommunfullmäktigval 2002:
(s)32,3% -9,1%; (c)22% +10,1%; (v)19,3% -0,7%;
(m)7,5% -3,3%; (fp)7,6% +4,3%; (kd)6,3% +0,5%;
(mp)4,0% -0,1%; övriga 0,6% -1,6%

Valdeltagande: 76,4%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".