Miljöpartiet i Gävle

Vår gröna kommun är långsiktigt hållbar, både ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Stad och land, ung och gammal, infödd eller inflyttad behöver varandra och arbetar tillsammans.

1. Ekologiskt hållbart
Vi vill inrätta ett sekretariat för att driva på omställningen till ett hållbart samhälle. Ha ett bilfritt city, fler cykelbanor och gratis parkering för bilar som drivs med alternativa bränslen. Ha en väl utbyggd och billig kollektivtrafik i Gävle med miljövänliga drivmedel. Att Gävle Energi ska satsa på fler alternativa energislag, upphandla miljömärkt grön el och erbjuda fjärrvärme från biobränslen. Bevara Gävles parker, värna om de gamla kulturhusen och stadens träd. Skydda kuster och strandnära områden från bebyggelse, t.ex. genom att skapa kommunala naturreservat, industrimark vid vatten kan bli nya bostadsområden. Inrätta lågstrålande zoner för dem som lider av elöverkänslighet.

2. Socialt hållbart
Vi vill skapa ett samhälle med närhet mellan bostad, arbete, fritid och service. Satsa på ett rikt kultur- och föreningsliv och stödja utbyggnaden av ett kulturcentrum på gasklockeområdet. Satsa på folkhälsa, bl.a. genom att servera ekologisk mat i skolor och äldreboenden. Satsa mer på barnen och prioritera deras livsmiljö. Färre barn i barngrupperna, ett bättre underhåll av skolbyggnaderna och stöd till de små skolorna på landsbygden. Att nya bostäder ska vara anpassade för funktionshindrade, ekologiskt byggda, och att ungdomsbostäder ska vara billiga och funktionella. Att alla som har hemtjänst eller som bor i särskilt boende ska få möjlighet att delta i kulturlivet och att vara ute i naturen. Slå vakt om Gävles ungdomsråd. Att flyktingar och invandrare ska få ett bra stöd för att finna sig tillrätta i kommunen. Undervisning i svenska ska varvas med praktik.

3. Ekonomiskt hållbart
Vi vill skapa nya arbetstillfällen genom att stödja befintliga lokala företag och underlätta för nyföretagande. Att invandrares kunskaper och egna initiativ till arbete och företagande särskilt ska uppmärksammas och tas till vara. Utveckla företagandet på landsbygden genom satsningar på bl.a. ekoturism och miljöteknik som komplement till de traditionella näringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".