Miljöpartiet i Bollnäs

En långsiktigt hållbar samhällsutveckling i Bollnäs är Miljöpartiets överordnade mål.

 1. Bollnäs kommun behöver ett miljöledningssystem
En organisation för övergripande rutiner i miljöarbetet som gäller hela den kommunala förvaltningen. Varje nämnd och förvaltning utformar därifrån sitt ledningssystem. Det bör skapas en organisation där ansvaret för samordningen och tillämpningen av rutinerna tydligt framgår och knyts till namngivna befattningshavare. Vägledande för utformningen bör vara Agenda 21 visionen och antagna miljökvalitetsmål.

2.Bollnäs centrum behöver utvecklas utifrån medborgarnas behov
Barns, äldres och funktionshindrades behov skall vara vägledande. Stadsmiljön skall kunna erbjuda platser där barn kan leka, vuxna vila och finna avkoppling, där bör finnas en marknadsplats för lokalt producerade varor och med utrymme för olika kulturella inslag. Vägledande kan vara ”Slow City” konceptet. Gångtrafikanter skall kunna känna sig trygga och säkra i centrum.

3.Bollnäs bör bana väg för vindkraftetablering inom Bollnäs kommun
Två områden inom Bollnäs kommun har bedömts lämpliga utifrån vindmätningar. Inom ett av områdena handlar det om investeringar på mellan 1 till 2 miljarder. Det föreligger inga problem att finna finansiärer enligt Vindkompaniet. Bollnäs kommun bör tillförsäkra sig andelar i ett vindkraftsverk för kontroll av energiförsörjning till kommunen. Bollnäs kommun bör ta sitt ansvar för att medverkan till utbyggnad av den förnyelsebara vindkraften som ett led i en hållbar energiförsörjning. Förutom grön el, ger dessa investeringar inom kommunen varaktiga arbetstillfällen för service av vindkraftverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".