Många har köpt olaglig utlandssprit

Hela 42 procent av Gävles ungdomar i åldern 16 till 19 år har under det senaste året köpt alkohol som förts in från utlandet och sedan olagligt sålts vidare. Gävle placerar sig därmed på sjätte plats bland 25 kommuner. Det framgår av en Temoundersökning som Alkoholkommittén låtit göra inför skolavslutningen.

- Den olagliga handeln med alkohol från utlandet har gjort att många Gävleungdomar kan köpa sprit och öl inför skolavslutningen lika lätt som läsk eller lösgodis. Ofta räcker det med ett enkelt telefonsamtal eller ett sms för en snabb leverans av öl och sprit till en fest, säger Johnny Gustavsson, drogsamordnare i Gävle kommun.

Hela 54 procent av ungdomarna i Gävle tycker att det är lätt att få tag på alkohol som förts in från utlandet. Bara 25 procent av Gävles ungdomar tycker att det är svårt att få tag på sådan alkohol, medan 6 procent uppger att det varken är lätt eller svårt.

I landet som helhet uppger mer än varannan ungdom, 54 procent, att det är ganska eller mycket lätt att köpa alkohol som förts in från utlandet, att jämföra med 59 procent i oktober förra året. Andelen ungdomar som själva köpt olaglig utlandsalkohol är 36 procent, vilket är en oförändrad siffra jämfört med förra året.

- Förhoppningsvis ser vi nu resultatet av att allt fler vuxna börjar reagera mot den olagliga alkoholhandeln. Många av den senaste tidens tillslag och fällande domar har kommit till stånd sedan uppmärksamma personer hört av sig till polisen med sin oro över att någon säljer alkohol till ortens barn och ungdomar, säger Johnny Gustavsson.

Av de ungdomar i Gävle som köpt olaglig alkohol från utlandet under det senaste året uppger 24 procent att de har köpt den i en lägenhet, ett garage eller i någon annan privat lokal. Hela 48 procent har köpt via ett telefonnummer till någon som levererar och 14 procent har köpt alkoholen i en jourbutik, kiosk eller liknande.

- Den olagliga utlandsalkoholen riskerar att innebära en katastrof för många Gävleungdomar. Alla vuxna bör lova sig själva att alltid höra av sig till polisen när de vet något som kan bidra till att den olagliga alkoholhandeln stoppas, säger Johnny Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".