Miljöpartiet i Ljusdal

1.Människors villkor
Vi vill satsa på individens rätt att utforma sina liv, sin utbildning och miljön de lever och fungerar i. Fria val, små grupper, små skolor för den som vill. Personalen ska lyssna på eleven.  Sluta försöka tvinga in dem i fyrklantiga boxar. Varken fysiskt eller mentalt. Mångfald i skolan och i samhället. Makten ska till folket. Sverige ska ut ur EU. Vi vill satsa på dem som kommunen tar hand om. Maten ska vara lagad där folk äter, inte kyld och transporterad. Snikenheten måste få en ände. Medlevarskap för personal går hand i hand med gemensam mat. Lärarna måste få äta med eleverna. Pedagogiska luncher en självklarhet. In med vuxna med många olika erfarenheter i skolan.

2. Ekonomi en ram inte en piska
Ljusdal har haft en tuff ekonomisk situation. Det var nödvändigt att åtgärda. Men kommunen  har ofta valt olyckliga och ineffektiva vägar. Kortsiktiga besparingar kan ge långsiktiga problem. Först och främst måste förvaltningarna sluta med kränkande och diktatoriska meto-der. De anställda måste bjudas in i arbetet istället för att pressas till lydnad. Låt personalen få tydliga ekonomiska ramar och största möjliga frihet att hantera dem. Lägg inte ned fungerande skolor. Snåla inte in all trivsel! Dags att inse att den ekonomiska trenden har vänt. (27 miljoner plus år 2006).

3. Vi lever i en skör global miljö
Kommunens politiker måste vakna ur den dvala som de verkar befinna sig i gällande miljöfrågorna. Det duger inte att skicka runt handlingar om miljöarbete, själva arbetet måste sätta fart. Än värre är att lägga handlingarna i bortglömda pappershögar, som var Agenda 21-arbetets öde. Klimatkatastrofen är inte en såpa på TV den är en alltmer tydlig verklighet. Vi måste sluta drälla fossila bränslen. Byt dem till biologiska alternativ. Det räddar inte bara miljön, det ger också jobb i våra trakter. Vi måste dessutom göra oss oberoende av Oljeschejker och USA-s bomber. Men kliv inte ur elden in i reaktorn. Kärnkraften är livsfarlig! Sol, vind, våg, den redan alltför exploaterade vattendragen och skogen ska förse oss med energi. Vi ska satsa på lokal produktion, miljömärkt och rättvisemärkt. Det sista är en garanti för att vår konsumtion inte bygger på folks svältlöner och barnarbete. Vår kommun måste öppna den stora famnen för de som vill hit både svenskar som flyktingar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".