Socialdemokraterna i Ovanåker

1. Ungdomar
Frågor som är viktiga för ungdomar är allt ifrån arbete, boende, skola och fritid. Vi socialdemokrater vill att skolmiljön ska bedömas på samma sätt som arbetsmiljön. Skolan är barnens arbetsplats. Ungdomar behöver samlingslokaler till sin fritid och kollektivtrafik som är anpassad efter deras aktiviteter. Efter utbildningstiden måste ungdomar få hjälp med att komma in på arbetsmarknaden. Vi skulle vilja ha en ”ungdomsförmedling” där kommun och arbetsförmedling samordnar sina resurser och ansträngningar. Kommunen som den största arbetsgivaren ska vara generös med praktikplatser och vikariat. Många unga tvingas att bo kvar hemma längre än man vill. Kommunen kan genom sitt fastighetsbolag ordna någon form av ungdomsboenden för att hjälpa ungdomar till ett självständigt liv.

2.Vård och omsorg
Valfriheten att bo hemma får inte bli ett tvång utan ska vara just ett eget val. Kommunerna sparar genom att dra ner på särskilda boenden för äldre och handikappade vilket gör att det inte längre finns något att välja mellan. Hög ålder, social ensamhet och otrygghet ska också vara godtagbara anledningar att få flytta till ett boende. På samma sätt måste vi ha mellanvårdsplatser i kommunerna där människor som behöver rehabiliteringsvård och är för sjuka för att klara sig hemma men för friska för att få ligga kvar på sjukhuset ska kunna få vård och omsorg.

3.Arbete
En kommun är beroende av tillgången till arbete. Därför måste den ha många sysselsättningsområden som ger arbetstillfällen. Det gör arbetsmarknaden mindre känslig när företag läggs ner eller samhället förändras. Vi vill bygga upp en stark turismsektor i Ovanåker. Om kommunen hjälper till att organisera, skapa förutsättningar för turism och deltar i marknadsföringen, blir det lättare för de olika turistföretagen att överleva och utvecklas. Företagarandan i vår kommun är god men för att bli konkurrenskraftiga i framtiden behöver företagen politiker som inte bara är företagarvänliga utan även samordnar verksamheterna och som öppnar nya marknader för företag att etablera sig eller växa i. Utbildning är ett viktigt konkurrensmedel. Vi måste hjälpa till att höja utbildningsnivån i kommunen till exempel genom att utveckla samarbetet med Högskolan i Gävle och distansutbildningen. Ovanåkers kommun som arbetsgivare bör vara en god förebild och söka människor med hög kompetens och rätt utbildning till sina tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".