Även hovrätten fällde gävlefiskare

Hovrätten fastställde på fredagen tingrättens fällande dom mot gävlefiskaren Lars Berglund, som stått åtalad för brott mot fiskelagen. Berglund blev dömd för att han - enligt Fiskeriverket - inte har betalat skrotavgifter för en annan trålare när han själv köpte en ny.

Han ska tillsammans med sina systersöner - som också dömdes - betala totalt 150 000 kronor för den fisk som olovligen drogs upp. Dessutom ska de betala 4 200 kronor i böter vardera. Överklagan ska ske senast den 30:e juni, och Lars Berglund har redan bestämt sig för att överklaga.

Det Lars Berglund hade hoppats på var att hovrätten skulle döma till hans fördel utifrån att Fiskeriverket inte har något regelverk över hur det ska gå till när ett fiskefartyg köps in till Sverige och ett annat måste bort. (Detta för att inte den svenska fiskeflottan ska öka i antal.) Fiskeriverket har nämligen förlitat sig på en privat fiskebörs som köper och säljer tonnage. När så Lars Berglund köpte in sin 17 meter långa Trålare från finland trodde han det räckte med att hans tidigare fartyg togs ur drift. Enligt Lars Berglund visste han inte om reglerna med fiskebörsen och blev överraskad över att han måste köpa ut en annan båt. Om nu inte en överklagan beviljas i Högsta domstolen ska Lars Berglund tillsammans med sina systersöner - som också dömdes - betala totalt 150 000 kronor för den fisk som olovligen drogs upp. Dessutom ska de betala 4 200 kronor i böter vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".