Kamp för mamma som ska avvisas

Asylkommittén och diakonin i Söderhamn kämpar nu för att en ensamstående mamma med två barn ska får stanna i Sverige. Den 26-åriga kvinnan mår så psykiskt dåligt att barnen är placerade i familjehem, men trots det ska kvinnan och barnen avvisas.

1999 flydde Xhevahire Behluli och hennes man från Kosovo till Sverige. Men de fick inget uppehållstillstånd här och flyttade sedan runt i Europa. Två barn föddes under tiden och de är idag 5 och 6 år gamla. Förra året kom Xhevahire tillbaks till Sverige med sina barn då hon blivit övergiven av sin man. Men här i Sverige får hon inte stanna. Migrationsverket anser att Xhevahire redan ansökt om asyl i ett annat land som omfattas av Dublinförordningen - Belgien - och ska tillbaka dit. Karin Nolemo tycker Migrationsverket är för hårda och att de borde tänka mer på barnen. Hon tycker inte att det är fel att hjälpa Xhevahire. Xhevahire mår så nu så dåligt att barnen omhändertagits av de sociala myndigheterna och bor i familjehem. Barnen får hon träffa en timme i veckan, något som är mycket jobbigt, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".