Smed skänker liljekonvalj till Gävle kommun

Besökare på Gävle stadsbibliotek kommer snart att kunna se ett konstverk med en särskild historia. Smeden Alja Jassar har skänkt en stor liljekonvalj i smide till kommunen och biblioteket - och han hade en särskild tanke när han gjorde den.

När Alja Jassar, som är serbisk rom, kom till Sverige för 14 år sedan var han analfabet och hade problem med svenskundervisningen. Men han är en duktig smed och fick hjälp av lärare och handläggare att hitta en smedja och ta upp yrket här i Sverige. Och nu har han smidit och skänkt en stor liljekonvalj till Gävle kommun för att visa sin tacksamhet.
Nu har Alja Jassar en smedja i det gamla grisstallet på Sörby Urfjäll i Gävle och säljer sina alster på till exempel cityfesten och havsfesten. Liljekonvaljen som han skänkt till Gävle kommun är cirka en meter hög och 80 cm bred och en gåva som kommunfullmäktiges ordförande Carin Carlström var stolt att ta emot vid på onsdagen på Gävle Stadsbibliotek.

Och smedyrket verkar gå i arv. Med på biblioteket idag var Alja Jassars tvååriga dotterson Alex, iförd läderförkläde och med hammare och tång i högsta hugg. Redan idag följer han med i smedjan och morfar har stora planer för sin dotterson.
- Han kommer att bli en stor smed, hoppas jag, säger han och ler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".