Gamla parfymflaskor sökes

Har du gamla parfymflaskor eller tvålförpackningar hemma på vinden är det dags att ta en titt på etiketten. Om de är tillverkade i Gästrikland kan de platsa som utställningsföremål på det nya Doftcentrum som snart öppnar på Högbo bruk utanför Sandviken.

Från mitten av 1800-talet och ända till 1970-talet fanns det flera parfym- och tvåltillverkare i Gästrikland. Namn som Renen i Sandviken, Gefle Såpfabrik och Elfströms Tekniska Fabrik kanske klingar bekant för en del.

Snart öppnar parfymföretaget Natural Fragrance of Sweden ett doftcentrum i det gamla textilmuseet på Högbo bruk utanför Sandviken, med bland annat en utställning kring den gamla parfymindustrin.

Då behövs föremål som minner om den svunna eran. Därför vill nu styrelseordförande Jan Lövqvist att allmänheten tipsar om gamla föremål som skulle kunna platsa på deras utställning.

Några namn du kan leta efter på parfym- eller tvåletiketterna är Reporia, Mimosa eller Sasol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".