Världens första tantmuseum nu i Hovra

På lördagen öppnade världens första tantmuseum i Hovra, nära Färila. Där har tantmuseiintendenten Eva Björk samlat på sig diverse tantprylar genom åren och ställer nu alltså ut dem till allmänhetens beskådan. Allt som en hyllning till den svenska tantens allt för ofta bortglömda kvaliteter.

Vid öppningen på lördagsmorgonen tog Eva Björk själv emot i museidörren, dagen till ära själv uppklädd precis så som en tant ska vara; Röda runda glasögon, en lila klänning med prickar i alla färger och så klart den med den bruna hatten på. På hyllorna hittar man rosenkoppar, spetsgardiner, gamla tidsskrifter med Lill-Babs på omslaget och mycket annat som väcker minnen och påminner oss om det fina med våra tanter.
- Riktiga tanter nyper i gardinerna, sköter pelagonierna, pyntar och doftar nybakade bullar. Precis så är också jag, säger Eva Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".