SKL vill ha in fler DNA-prover från Gävleborg

Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, uppmanar polismyndigheterna runt om i landet att skicka in fler DNA-prover för analys, bland annat från Gävleborg.

Gävleborgspolisen uppfyller bara 40 procent av den kapacitet som SKL har möjligehet att ta emot från vårt län.

- Vi har sagt att vi ska ta DNA-prover på de som är skäligen misstänkta för brott, men det här har inte haft det genomslag som vi hoppats på bland personalen ute i verksamheten, säger Maria Palmeus, chef för kriminalavdelningen i Gävleborgs län.

Sedan årsskiftet ger den nya lagstiftningen polisen rätt att ta DNA-prover på alla som är skäligen misstänkta för brott som kan leda till fängelse.

Provet som tas är ett enkelt salivprov. Dessutom har SKL ett nytt datasystem och det tar bara ett par dagar för SKL att genomföra analysen av det prov som skickats in från polisen.

Numer kan SKL ta emot och analysera 50.000 DNA-prover per år. Men hittills i år har de bara fått in närmare 9.400 prover, Varav 174 prover är från Gävleborg.

-Inledningsvis hade vi också problem med att få tillräckligt många provtagningssatser. Tillverkningen låg efter, så vi bromsade personalen lite grann och tog bara de mest intressanta fallen, säger Maria Palmeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".