Nya blodgivare söks

På onsdagen är det Internationella blodgivardagen och med anledning av det hade blodcentralen på Gävle Sjukhus drop-in för de som ville bli nya blodgivare. Men det var inte så många som dök under förmiddagen och Gry Tjervaag, enhetschef på Blodcentralen har sin teori varför.

- Den här dagen är viktig för att fylla på lagren inför sommaren, säger Gry Tjervaag som är enhetschef på Blodcentralen på Gävle Sjukhus.

Men tyvärr var det var inte så många som dök upp under förmiddagens drop-in och Gry Tjervaag tror att det kan bero på att det varit skolavslutningar i Gävle idag.

Vad gäller de ordinarie blodgivarna vill hon också poängtera att det är viktigt att de tar sitt ansvar och kommer till blodcentralen när de blir kallade senare under sommaren. Eftersom blodet har ett bäst före-datum och bara kan förvaras i kylskåp i 6 veckor behövs lagren fyllas på under hela sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".