SMS stoppar dieseltjuvar

Mobiltelefonen och ett SMS-nätverk har blivit ett effektivt vapen i kampen mot dieselstölder. För tre år sedan drogs projektet igång, och sedan dess har dieselstölderna minskat med mer än två tredjedelar i Norrland. Clifford Modig, som är maskinentreprenör i Annefors utanför Bollnäs har varit med från början, och han tycker nätverket fungerar bra.

Nätverket består bland annat av bönder, entreprenörer, polis och försäkringsbolag. Projektet Stöldstopp drogs igång för tre år sedan på initiativ av Svenska Stöldskyddsföreningen för att få stopp på de omfattande dieselstölderna som var ett stort problem. De första att ansluta sig var skogmaskinentreprenörer i Norrland, därefter kom transportföretagen och nu börjar nätverket spridas över hela Sverige. Och dieselstölderna har minskat från 300.000 liter per år till 92.000 förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".