Alla är inte välkomna på blodcentralen

Sjukhusen i länet söker nya blodgivare. Men trots blodbristen är det faktiskt många som får nobben på blodcentralen. Homosexuella män och personer födda i vissa länder utomlands hör till de som inte kvalar in som blodgivare.

För den person som har vuxit upp eller levt mer än tre år i ett land där man kan drabbas av malaria gäller en karenstid på fem år.

Vad gäller Chagas sjukdom, så får man inte alls ge blod om man har växt upp eller bott mer än tre år i ett land där man kan drabbas av sjukdomen. Chagas, som orsakas av en parasit, förekommer i Central- och Sydamerika och Mexico.

-Det handlar ju om att man ska se till att blodet inte innehåller någonting som kan föras vidare till den patient som behöver blodet, säger Kristina Georgsson, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen på Gävle sjukhus.

Men också homosexuella män nekas tillträde till blodcentralen. Anledningen är att de anses vara en riskgrupp.

-De tillhör en stor riskgrupp. Det är framförallt HIV som man är rädd för. Fast regler ändras, men just nu är det stopp för homosexuella män vid blodcentralerna, säger Kristina Georgsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".