Få invandrare i fullmäktige

Invånare med invandrarbakgrund är kraftigt underrepresenterade bland länets kandidater till kommunfullmäktige. Det visar den undersökning som Statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radio.

Av samtliga vuxna invånare här i Gävleborgs län har 23 procent, det vill säga nästan en fjärdedel, utländsk bakgrund. Det vill säga att de själva eller båda deras föräldrar har invandrat till Sverige. Men partiernas listor verkar spegla en helt annan verklighet, i alla fall bland kandidaterna till kommunfullmäktige. De flesta partierna har knappt en tiondel nominerade med invandrarbakgrund.

Listan toppas av miljöpartiet som har en femtedel med invandrarbakgrund bland sina kandidater, sedan kommer folkpartiet och vänstern som båda har 17 procent. Minst andel invandrarkandidater det har centerpartiet med sex procent. Sedan kommer socialdemokraterna med åtta och kristemokraterna som har nio. Moderaterna har elva procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".