Inga etiska krav på landstingsinköp

Gävleborgs landsting har inga etiska krav på inköp när varorna kommer från låglöneländer. Det kan till exempel handla om textilier till landstingets personalkläder. Och avsaknaden av etiska krav är allvarlig, tycker Henrik Lindholm på föreningen Fair Trade Center.

Har doktorn du går till arbetskläder som har tillverkats av ett företag med dåliga arbetsförhållanden? Det är något som landstinget inte kan svara på eftersom det inte ställs några etiska krav på inköpen. Men det är vanligt att de som jobbar inom textilindustrin i låglöneländer får stå ut med extremt lång arbetstid - kanske 14 timmar om dagen 7 dagar i veckan - och att de dessutom vägras att bilda fackföreningar. Detta enligt föreningen Fair Trade Center.

Men Per-Arne Hillin som är upphandlare på landstinget säger att lagen om offentlig upphandling hindrar landstingen från att ställa etiska krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".