Protester mot planerad vindkraft

Gävleborgsfiskarna kritiserar nu den planerade vindkraftsparken vid Finngrundet utanför Gävle. På torsdag eftermiddag hålls ett första samrådsmöte i Forsmark mellan företaget WPD Scandinavia och yrkesfiskarna längs gävle- och nordupplandskusten.

Maximalt 210 vindkraftverk med en byggstart 2010 är planerade vid Finngrundet. Satsningen kommer att kosta miljarder, men Maria Brolin vid företaget WPD Scandinavia säger att man ännu bara är i början av hela processen och att det inte ens är säkert att det blir något bygge. Efter dagens första samrådsmöte med fiskarna följer en rad möten, bland annat med Fiskeriverket och innan något beslut om bygge fattas ska gedigna miljöundersökningar göras. Om fiskarnas oro säger Maria Brolin att det runt vindkraftverken blir ett stängt område, men att det inte behöver vara negativt för fisket eftersom fiskarna där kan reproducera sig i lugn och ro. Fiskaren Björn Persson tycker dock att frågetecknen runt hur vindkraftverk i havet påverkar miljön är för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".