Maria Palmaeus, kriminalchef polismyndigheten i Gävleborgs län

Tillslag mot MC-klubben Solidos

Polisen i Gävleborg visade musklerna på torsdag kväll när de tillsammans med nationella insatsstyrkan slog till mot MC-klubben Solidos. 13 personer mellan 17 och 40 år hemmahörande i Gästrikland sitter nu anhållna misstänkta för en rad olika allvarliga brott, bland annat vapenbrott, utpressning och hot mot tjänsteman.

Polisen har under några månader haft span på de personer som är nu är gripna, men tillslaget på torsdag kväll ska ha varit planerad sedan kortare tid tillbaka. Tillslagen gjordes i Gävle, Hofors, Storvik, Valbo och 10 husrannsakningar. Sammanlagt var det 80 poliser, bland annat nationella insatsstyrkan som var på plats och gjorde tillslagen samtidigt.

Enligt Maria Palmaeus fick polisen veta att det fanns automatvapen i omlopp i området vilket kunde betyda att ett eventuell MC-krig låg i luften mellan Solidos MC och deras rivaler Outlaws.

Det var inte länge sedan som Outlaws klubblokal i Hille brann, och det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Sedan har vi skottlossningen mot bensinstationen i Kungsgården för några veckor sedan då någon sköt fyra hagelskott in genom entrén till macken - Även i det fallet är det oklart vem som låg bakom.

Gårdagens tillslag är enligt Maria Palmaeus ett framsteg i deras arbete mot den organiserade brottsligheten som på kort tid har börjat etablera sig i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".