Älvängslöparen ska räddas

Ett par tusen olika växt- och djurarter i Sverige riskerar att dö ut, och för att rädda dem satsar Naturvårdsverket på ett åtgärdsprogram som ska genomföras av länsstyrelserna. I Gävleborg ska det göras program för ett tiotal hotade arter.  Bland dem en liten skalbagge som bara har hittats på en enda plats i Sverige, i naturreservatet i Gysinge. Ändå är den inte fridlyst, berättar Karin Jakobsson vid Länsstyrelsen:

Åtgärdsprogrammen görs för att rädda arterna och deras livsmiljö. Det är såväl växter som djur bland de 500 arter som ska ha fått ett åtgärdsprogram fram till år 2010. Ansvaret för det har fördelats på länsstyrelserna i Sverige. De i sin tur tar in experthjälp.

Till hösten är det aktuellt att kartlägga mossor, en viss sort som växer på död ved på stränderna. Och så är det det lilla rovdjuret med det vackra namnet Älvängslöpare, som bara finns på en plats i Sverige, vid Dalälven nära Gysinge. Vattenreglering och bebyggelse har förstört möjligheterna för den lille löparen. Nu finns den bara på ett ställe och också där är den svår att upptäcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".