Tre dömda på (sd)-lista i Gävle

Av de som kandiderar för Sverigedemokraterna i Gävle är tre personer dömda för misshandel. Nu ska två av de dömda kandidaterna strykas från valsedeln. Men toppkandidaten Roger Hedlund sitter kvar - trots att han också är dömd för misshandel.

Det parti som vill ha hårda tag mot brottsligheten, det parti som talar om att bara en nationalistisk politik kan minska kriminaliteten, det partiet ställer upp med kandidater i valet som själva är dömda för brott. Det är Sverigedemokraternas lista till kommunvalet i Gävle som har de här kandidaterna.

På första plats: Roger Hedlund, 26 år, dömd för misshandel, på trettonde plats Rolf Nilsson, 61 år, dömd för misshandel, och så längre ner på listan, en kvinna, dömd flera gånger för misshandel. Detta skriver tidningen Expos nätupplaga också om. Både Roger Hedlund och Rolf Nilsson hävdar att dom är oskyldiga till brotten.

Nu har Roger Hedlund, som är Sverigedemokraternas förstanamn i Gävle, bestämt att de andra två ska tas bort från valsedeln. Han motiverar det med att de två har hemlighållit sina domar medan Roger Hedlund själv har varit öppen och berättat om sin misshandelsdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".