Koppartråd populärt hos tjuvar

Koppartråd blir mer attraktivt hos tjuvarna då kilopriset är högt. I sommar har det stulits koppartråd från Dellenbanan i Hälsingland, och nu senast vid den tilltänkta timmerterminalen i Ede, i anslutning till den nya järnvägsbron mellan Järvsö och Ljusdal.

Det handlar om mycket pengar. Enligt Kari Peikari på Banverket, kommer det att kosta mellan 300 000 - 400 000 kronor att återställa det som tjuvarna har stulit och förstört. Det betyder att kostnanderna för den eventuella timmerterminalen i Ede, mellan Järvsö och Ljusdal, kommer bli dyrare.
Anledningen till att just koppartråd är så stöldbegärligt just nu beror på kilopriset. Idag kan man få omkring 45 kronor kilot för tråden.
Som vi berättat tidigare har det skett en hel del stölder av koppartråd från Dellenbanan i sommar och i fredags åtalades två män från Bollnästrakten misstänkta för stöld av 250 kilo koppartråd som troligtvis kommer från Dellenbanan.
Men de som stjäl koppartråd från järnvägar utsätter sig för en stor risk efterom de kan innehålla 16 000 volts ström, enligt Kari Peikari. Rädslan för stölder gör nu att Banverket är nu alltmer försiktig vid sina arbeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".