Långa köer till gynekologen i Gävle/Sandviken

Kön till gynmottagningen på länssjukhuset Gävle/Sandvikens kvinnoklinik är väldigt lång. Många kvinnor kan få vänta uppemot ett år på att få en tid. I Hudiksvall ser det bättre ut.
Länssjukhuset Gävle/Sandviken har en av de längsta väntetiderna i landet till gynekologmottagningen. 691 kvinnor köar just nu för att få besöka en gynekolog och längsta beräknade väntetid är nästan ett år Varje år upptäcks två till tre fall av cancer bland de som väntat i kön och där följden blir en svårare behandling än om sjukdomen upptäckts tidigare. En kvinna som väntat i kön och som vill vara anonym säger till Radio Gävleborg att det är väldigt påfrestande och jobbigt att inte få hjälp snabbt av läkare. Kön beror bland annat på att det är brist på läkare på kliniken. Kliniken har dock rekryterat fem nya gynekologer som just nu går dubbelt med de ordinarie läkarna. När dessa kommer i tjänst kommer kön att minska enligt Bengt André som är överläkare på kliniken. Men på kvinnokliniken på sjukhuset i Hudiksvall är det inte alls lika långa köer som i Gävle. En viss väntetid är det dock till vissa operationer. Att kön är kortare i Hudiksvall än i Gävle beror i första hand på att det inte är någon brist på gynekologer i Hudiksvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".