Makthavare kliver ut i rampljuset

In i det sista är det osäkert vem som kommer att styra i flera av länets olika kommuner. Den slutliga röstsammanräkningen pågår för fullt på länsstyrelsen. Men en ny makthavare är nu i alla fall beredd att kliva ut i rampljuset. Det är Marita Engström som enligt vänsterpartiet blir nytt kommunalråd i Gävle.

Marita Engström pekas av vänsterpartiet ut som nytt kommunalråd efter Ulla Andersson, som börjar i riksdagen. I ett pressmedelande skriver vänsterpartiet ”Marita valdes att företräda partiet för tiden 2006-10-01 och till och med 2010”.  Det vill säga fram till nästa val.

Men enligt Inger Källgren Savela, oppositionsråd för moderaterna, är det på tok för tidigt att peka ut några kommunalråd innan alla röster är räknade. Hon har inte riktigt givit upp kampen om makten i Gävle ännu.

Det är mycket som är osäkert ännu vad det gäller kommunpolitiken länet. I Bollnäs till exempel står det fortfarande och väger, där har sjukvårdspartiet en vågmästarroll. I Ljusdal är det utbrytarpartiet socialradikala demokraterna som avgör om det blir borgerligt eller socialistiskt styre, och Sandviken och i Söderhamn pågår förhandlingarna för fullt. Småpartierna, som sverigedemokraterna till exempel, kan få mandat i Bollnäs, Hudiksvall, Nordanstig och Söderhamn när den slutliga röstsammanräkningen är klar någon gång i slutet av den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".