Unik byggutbildning i Bollnäs?

En ny utbildning och den enda i sitt slag för byggnadsinspektörer och bygglovshandläggare kan bli verklighet i Bollnäs. Inge Cedergren, miljö- och hälsoskyddsingenjör på Bollnäs kommun, har föreslagit att kommunen - i samarbete med Högskolan i Gävle - startar en sådan utbildning. 

De som jobbar som byggnadsingenjörer eller bygglovhandläggare på kommunerna i dag har vanligen en teknisk utbildning som byggnadsingenjör bakom sig, men någon formell utbildning, som exempelvis en miljö- och hälsskyddsinpektör har, finns inte. Det är märkligt eftersom det är så mycket mer en handläggare i kommunen måste ha kunskaper om, menar Inge Cedergren.

Förslaget om en ny utbildning har fått positiv respons i kommunstyrelsens arbetsutskott, och närmast ska frågan behandlas av kommunstyrelsen den fjärde oktober.

Om det blir ja där slussas ärendet till Högskoleenheten i Bollnäs kommun som tillsammans med Högskolan i Gävle får utreda om det går att starta en utbildning för byggnadsinspektörer och bygglovhandläggare hösten 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista