Låna en levande bok och bli kvitt en fördom

I dag har biblioteket i Älvkarleby levande böcker till utlåning. Under devisen ”Låna en fördom och bli kvitt den”, har låntagaren möjlighet att i lugn och ro prata med en polis, en bög, en nykter alkoholist, en muslim och en rom.

Helena Lindgren är rom och en av de levande böcker man kan låna på biblioteket i Skutskär i dag lördag. Idén kommer ursprungligen från ungdomar på Roskildefestivalen i Danmark, att man ska träffa en person från den grupp man har fördomar om, och genom att ställa frågor och få veta mer, så kan man bli kvitt åtminstone en del av sina fördomar. En polis, en bög, en nykter alkoholist en före detta kriminell/narkoman en präst en professor en muslim och en rom finns tillgängliga för utlåning. Helena Lindgren säger att hon möter fördomar då och då.
 - Det är inga hemlån, det blir samtal vid ett bord på biblioteket, men det kan bli nog så livliga samtal, säger Britt-Marie Strand kulutrassistent i Älvkarleby kommun till SR Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".