Lägenheter inget boende för politiker

Att bo i hyreslägenhet är inget som lockar politikerna i Gävleborgs län. Oavsett vilket parti politikerna företräder så äger politikerna sina bostäder i mycket högre utsträckning än sina väljare. Det visar en stor undersökning som Sveriges Radio och Statistiska Centralbyrån har gjort.
Av undersökningen framgår att en förkrossande majoritet av de valbara politikerna i Gävleborgs län själva äger sin bostad. Endast 15 procent bor i hyresrätt, vilket ska jämföras med en dubbelt så stor andel bland gemene man i länet. Och enligt Svante Lamell vid Hyresgästföreningen i Gävle påverkar politikernas boende den politiska debatten. Det trots att politikerna när det gäller boendet alltså inte är särskilt representativa för sina väljare. Exempelvis har debatten om villaägarnas fastighetsskatt fått oproportionerlig uppmärksamhet, menar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".