Fenomenet "Solsidan" – från TV-rutan till bioduken

19 min

P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Komediserien Solsidan har haft en närmast osannolik framgång sen den började sändas 2010. Publiken har älskat att skratta åt Ove, Mickan, Anna, Alex och Fredrik som tampats med livets vardagsfrågor i ett privilegierat bostadsområde i Stockholmstrakten.

Nu har den liksom så många andra framgångsrika tv-serier blivit film - Göran Everdahl och Nina Asarnoj har sett den och djupdyker i själva fenomenet "Solsidan".

Dessutom har vår reporter Björn Jansson träffat genom bakom filmen. Förutom de välkända Solsidan-paren dyker det upp några nya ansikten i filmversionen, bland annat Sven Wollter, Frida Hallgren och Henrik Schyffert.

– Det går inte att bara vara rolig i en och en halv timme. Så det gällde att blanda in en tillräckligt stor portion allvar och ändå behålla själva Solsidan-känslan, säger Felix Herngren, som både regisserat tillsammans med brodern Måns Herngren och, som i TV-serien, spelar Alex.

– En del kommer nog att tycka att, oj, det här var lite allvarligare än vad jag trott att det skulle vara.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors