De förbjudna orden: Ekots Margita Boström i Burma

3:46 min

Utrikeskrönikan den 4 december 2017. Rangoon.

Rangoon måndag.

Det var när vi skulle säga hej då som han tog min hand och i hemlighet smugglade över  ett litet fotografi till mig.

– Tänk på oss och vår kamp när du tittar på det hemma, sa mannen viskande innan han gick.

Under stort smussel hade han hjälpt mig att få träffa en av de munkar som 2007 deltog i den så kallade saffransrevolutionen. Munkar och medborgare som genom tysta demonstrationer försökte få bort militären från makten ett försök som slogs ner lika blodigt som så många gånger förr.

Det var först när jag blev ensam på hotellrummet som jag tittade på fotografiet och där fanns  Aung San Suu Kyi porträtterad bakom ett galler. Att bara ha ett fotografi av henne då räckte för att fängslas och hennes namn nämndes aldrig högt av samma anledning. Hon gick under benämningen The Lady och sågs av Burmas befolkning som det enda hoppet för att nå frihet och komma bort från den militärdiktatur som kostat befolkningen så mycket.

I dag tio år senare är det som om allt vänts uppochner - Aung San Suu Kyi tilläts kliva ut ur sitt vita hus vid Inyasjöns strand och hon valdes till landets ledare. Runt om i världen tändes det hopp om att äntligen kanske så skulle  Burma få blomstra upp och ta klivet in i den moderna världen. De som försökte påpeka att " hej glöm inte bort att militären fortfarande har mycket stor makt och att vi vet inte hur The Lady är som ledare" ja, dom viftades bort och tystades ner.

I dag vet vi att militären fortfarande utövar sin makt och det finns allt fler frågetecken kring Aung San Suu Kyis ledarskap.

Det finns ett nytt ord som inte får sägas i landet - rohingya- namnet på folkgruppen som i hundratusentals tvingats på flykt från Burma till Bangladesh av militären.

Rohingya är så kollektivt hatade här i Burma att den katolska kyrkan var rädd för att om påven under sitt besök skulle ha sagt ordet så skulle katolikerna och  de kristna också riskera att utsättas för hatet. Vilket gjorde att påven inte sa R-ordet under sitt besök.

Den hatade militären har nu större support än någonsin. Det är som om det kollektiva minnet helt glömt bort allt blod den har på sina händer. Att ett gemensamt hat mot något kan ena tidigare fiender har åter igen visat sig vara sant.

När västvärlden allt mer fördömt det som sker och börjat prata om sanktioner så finns det ett land som stödjer och säger kom hit vi ska hjälpa er - Kina.

Direkt efter påvebesöket satt sig Aung San Suu Kyi för andra gången i år på planet till Peking och ett möte med Xi Jingping. Veckan innan påvebesöket så var Burmas högste militäre ledare där. Ett möte som den kinesiske presidenten beskrev som en succé.

Ett mönster som det går att se i land efter land här i Sydostasien. Väst ställer oftast krav på respekt för mänskliga rättigheter och pushar för demokrati - Kina svarar " vi stödjer er strävan för att upprätthålla lag och ordning".

Kina, snart världens största ekonomi, pushar allt mer för den globala ekonomin men är inte det minsta intresserad av demokrati.

Den som har pengar kan ju komma mycket, mycket långt.