Möt Birgitta Egerbladh, koreograf, regissör och kompositör!

27 min

"Numera presenterar jag mig som koreograf, kompositör och regissör” säger Birgitta Egerbladh som också är musiker och dansare. Denna scenens mångsysslare från Umeå intervjuas av Anneli Dufva.

Sedan 80-talet har Birgitta Egerbladhs dansteaterföreställningar spelats på många av landets scener och haft stor framgång hos både publiken och kritiken.

Birgitta Egerbladh föddes 1956 i Umeå. Som tonåring skrev hon teatermusik och jazzmusik. Hon studerade sedan på Danshögskolan 1978-1980 och efter det arbetade hon som koreograf på bl a Stockholms Stadsteater, Kungliga baletten, Göteborgsoperans balett, Norrbottensteatern och Moderna Dansteatern.

 Hon har gjort 30-talet egna dansverk och solon och hon har haft stor framgång med sina dansteaterföreställningar där ett samarbete med dramatikern Barbro Smeds på 80-talet var viktigt och där hon senare använt sig av texter från författare som Tjechov, Strindberg och nu senast Lars Norén – i Norénhotellet, som spelats under hösten 2017, på Helsingborgs Stadsteater.

Hon har också bland annat jobbat på Folkteatern i Gävle, på Uppsala Stadsteater, på Stockholms Stadsteater och på Dramaten. Hon har samarbetat med humorgruppen Klungan; uppsättningen Det är vi som är hemgiften blev uttagen till teaterbiennalen år 2009.

Birgitta Egerbladh var den första koreograf som fått Svenska Dagbladets Thaliapris och hon är också hedersdoktor vid Umeå Universitets humanistiska fakultet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records