Om Nobelpris, vetenskap och film

99 min

Under Nobeldagen den 10 december sänder Vetenskapsradion och Kulturradion direkt från Kulturhuset. I år handlar sändningen om film och feminism  – förutom vetenskap, fred och litteratur.

Inte mindre än tre av årets pristagare har varit med och gjort film – med avstamp i fysik, ekonomi, och litteratur. Nobelpriset har också varit ett återkommande tema på film. Och så är det 150 år sedan födelsen av den enda som någons fått två naturvetenskapliga Nobelpriser – Marie Curie. Om hennes liv har flera filmer gjorts, från 1940-talet till våra dagar.

Medverkar gör bland annat författaren David Lagercrantz, Eva Hemmungs Wirtén, professor vid Linköpings universitet som studerat bilden av Marie Curie samt Anders Ekström, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet.

Från Vetenskapsradion medverkar Camilla Widebeck, Sara Sällström och Katarina Sundberg som träffat årets naturvetenskapliga Nobelpristagare. Kulturradions Roger Wilson och Lisa Bergström pratar film och Ekots Beatrice Janzon och Kristian Åström berättar om freds- och ekonomiprisen. Dessutom spelar kontrabaskvartetten Fat String Quartet och så blir det teater med Besatta teatern om bristen på kvinnliga Nobelpristagare.

Programledare Lena Nordlund och Karsten Thurfjell.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Fat String Quartet - The Pink Elephant
  Kompositör: Tony Osborne
 • 15.06
  Fat String Quartet - Come Together
  Kompositör: John Lennon, Paul Mc Cartney
 • 15.09
  Alice Tegner - Betlehems Stjärna
  Fat String Quartet