Stora jordbävningar kan komma flera på en gång

20 min

Den stora jordbävningen utanför Sumatra i Indonesien i våras var speciell. Den har lett till att forskarna fått ompröva sin uppfattning, att det måste ta lång tid mellan stora jordbävningar på olika håll i världen. Med påföljd att man måste ompöva sina riskbedömningar för kommande katastrofer. Det visar ny forskning presenterade i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Kommer du ihåg den stora jordbävningen utanför Sumatra i Indonesien i våras? Jordbävningen inträffade 11 april cirka 42 mil från storstaden Banda Aceh i Indonesien. Skalvet mätte 8,7 på Richterskalan. Det följdes av flera efterskalv senare kom ännu ett kraftigt skalv med magnituden 8,2. Skakningarna ska ha känts i både Singapore, Thailand och södra Indien. Höga vågor ute till havs kunde iakttas, tsunamivarning utfärdades, men tsunamin uteblev den här gången. Men efter föregående jordbävningen på samma plats, 2004, blev det en flodvåg.

Det är tydligt att den här regionen är särskilt jordbävningsdrabbad och att risken för tsunami är stor. Nu i veckan har nya forskningsresultat presenterats i den vetenskapliga tidskriften Nature, som utgått från Sumatra-skalven och där presenteras nya intressanta resultat som kan förändra hur riskbedömningar för nya katastrofer kan göras. Det är ju kontinentalplattorna under oss som rör på sig, och som under tidens gång flyttat och fortfarande flyttar på våra världsdelar, och jordbävningar beror på det.

Men det här gången - i Indonesien - var det något märkligt. Vetenskapsradion har sökt upp uppsalaseismologen Björn Lund för att reda ut vad som hände och vad nytt man nu kan lära av händelsen.

Medverkande: Björn Lund, seismolog, Uppsala.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista